Czy wiecie, że Thorntons produkuje wspaniałe czekoladki i toffee już od ponad stu lat? Pierwszy sklep został otwarty w Sheffield w Wielkiej Brytanii, przez podróżującego cukiernika Josepha Wiliama Thorntona i jego 14-letniego syna Normana, w październiku 1911 roku. Sklep odniósł sukces, a następny został otwarty w 1913 roku, gdzie rozpoczęto produkcję własnych wyrobów. W 1921 r. powstała fabryka czekoladek J.W. Thornton Ltd.
Produktem zasługującym na duże uznanie jest specjalne, oryginalne Toffee. Jest ono bardzo unikalne w smaku. Do jego produkcji nie używa się emulgulatorów, co powoduje sklejanie się cukierków. Przed otwarciem zaleca się postukać mocno w pudełko, aby cukierki się rozkleiły. Raz spróbowane Toffee Thorntons, nie daje o sobie na długo zapomnieć.

Fudge jest produktem przypominającym naszą rodzimą krówkę. Jest jednak od niej bardziej krucha i aromatyczna w smaku. Do wyrobu fudge nie są stosowane żadne sztuczne barwniki. Firma dba o to, by produkty były w możliwie największym stopniu wykonane z naturalnych składników: np. białko jajek, pochodzi z jajek od kur z twz. wolnego wybiegu.